LANeye intrångsdetektering i nätverk

Hindra oönskade datorer från att ansluta till ditt trådlösa nätverk

 
Kontakt  |  Sitemap  |  Language:

Topic: UNDERSÖKNING

72% tror information om dig samlas in när du använder publika surfzoner.

Tomas Lannestedt, ProPrat, Utgivare av LANeye

Tomas Lannestedt


ProPrat

LANeye utgivare

Program för Intrångsdetektering och Intrångs skydd i nätverk.

I en webbenkät under November-08 utförd av ProPrat (Utgivare av LANeye) säger 72% att dom tror att information om oss och vad vi gör på nätet samlas in av publika surfzonesägare på Cafeér, Pubar, Vänthallar... Besökarna på LANeye.se och LANeye användare fick svara JA eller NEJ på följande fråga:


"Tror du att information om dig och vad du gör på internet samlas in när du använder en publik surfzon?"

Webbundersökningsresult: Tror du att information om dig och vad du gör på internet samlas in när du använder en publik surfzon?

www.laneye.se besökare och registreade LANeye användare.


/Undersökning utförd av ProPrat, Dec 2008


Café ägare får en ganska bra bild av dig bara genom att se vilka webbplatser du besöker. Sitter du på samma pub eller café ofta, kanske varje dag, kan ägaren bygga upp statistik över dina vanor. Det är enkelt att särskilja din dator från övriga eftersom du använder hans nätverk och därför kan identifieras genom din dators MAC-adress.

Den personlig information som avslöjas när du använder ditt kredit/betalkort för att betala kaffet med är enkel att koppla till din MAC-adress. Du behöver bara betala en enda gång med ditt kort och hotspot ägaren kan sedan identifiera dig men namn varje gång du använder hans trådlösa nätverk.

Okrypterad webbanslutningar avslöjar ännu mer. Http-anrop som används vid vanlig webbsurfningen skickas i klartext. Vad du ser på din skärm kan undertiden informationen skickas till din dator samtidigt läsa av med ett enkelt program utan att du märker någonting. Andra kommunikationssätt på internet, tex epost POP, snabbmeddelanden och andra kan också läsas av.


Krypterade anslutningar är inte dolda. Även om Https-anrop (sådana som används när du ansluter till din bank) är krypterade och inte är särskilt lätta att avlyssna avslöjas ändå till vilken adress du surfar vilket avslöjar namnet på din bank och att du har ett konto där.


Den här typen av avlyssning är inte unik för publika surfzoner. Din internetleverantör kan göra precis samma sak när du surfar hemifrån. Det kan dock finnas en viss skillnad. Om du hemma har en router som är ansluten till internet och därför har ett litet hemnätverk är det inte helt tydligt för Internetleverantören vilken dator i hemmet som surfar vart.Vad kan du göra för att hindra att personlig information läcker ut.


- Använd anonymitets tjänster om du surfar på publika surfzoner.

- Anslut via VPN när du ska göra filöverföringar och andra avancerade saker.

- Använd mobiltelefonen som modem med ett kontantkort och använd kontanter när du betalar för kontant-kortet.


Digitala rökridåer - Vissa hävdar att genom att lägga ut digitala rökridåer kan man dölja sina spår. Det må vara sant att en människa har svårt att se igenom dessa men datorkraften i en vanligt laptop räcker för att se igenom sådana rökridåer.Kanske har vi inte så mycket att dölja men vi vill nog ändå inte att café ägaren skall veta vart vi surfar.Har du egna erfarenheter eller kommentarer?

Kontakat oss gärna och berätta:
Relaterade webbplatser

Personlig info bedragarnas vapen

Information i sociala nätverk på nätet kan enkelt användas av bedragare för att få tillgång till en kunds bankkonton...
/IDG

Se upp för falska nätverk!

En dator, ett trådlöst nätverkskort och en antenn. Det är allt som behövs för att stjäla dina affärshemligheter...
/IDG

Intrångsdetektering i nätverk

Testa gratis

Pris: 387:- SEK

Testa gratis

Pris: 864:- SEK

Registrera dig och håll dig informerad

Registrera dig och få LANeye nyheter med epost. För att registrera dig, ladda ner och installera LANeye. I programmet väljer du att registrera dig i registreringsdialogen.


TIPSA EN VÄN OM LANeye
Copyright © 2003-2019 ProPrat, Stockholm Sweden  |  www.proprat.se  |