LANeye intrångsdetektering i nätverk

Hindra oönskade datorer från att ansluta till ditt trådlösa nätverk

 
Kontakt  |  Sitemap  |  Language:

Lösningar för hem och företag


Lösningar för hem och företag - Har du ett nätverk hemma eller ett företagsnätverk är det alltid önskvärt att se till så att ingen utomstående använder ens nätverk. Genom att använda ett program som avlyssnar nätverkets trafik kan man upptäcka om det finns oinbjudna datorer eller andra enheter anslutna till nätverket.

LANeye är ett program som upptäcker och hindrar intrång i nätverket genom att avlyssna nätverktrafiken.LANeye hemma

Med ett trådlöst nätverk hemma finns en potentiell risk att någon från utsidan kan ansluta och använda ditt nätverk och din Internetförbindelse. Du tycker kanske inte det spelar någon roll men kom ihåg att du är ansvarig för all Internetaktivitet från din Internetanslutning och din IP-adress.

De vanligaste nätverksintrången i hemnätverk är:

  • Ungdomar älskar att "hacka" grannes trådlösa nätverk. Några gör det bara för att skryta med det. Andra vill använda den extra bandbredden dom får genom att fildela på ditt nätverk. Vissa använder din Internetanslutning för att terrorisera eller mobba andra barn och ungdomar.
  • Grannar använder andra grannars WLAN för att surfa gratis och slippa skaffa en egen kostsam Internetanslutning.
  • Vissa människor använder andras Internetanslutning för olaglig eller oönskade göromål, tex nedladdning av oönskat material. Använd fantasin vad dom kan ha i kikaren.

Lösningar för hemnätverk

- Kryptera alltid trådlösa nätverk. Tänk på att med kryptering påslagen så är det sällan någon som byter krypteringsnyckel och lösenord med jämna intervaller. Ungdomar som bestämt sig för att "hacka" ditt nät kommer lyckas om dom ges tillräckligt med tid.

- Använd LANeye för att varna att det finns okända datorer som använder ditt nätverk och din Internetförbindelse. Om du har en server hemma eller en MediaPC som körs dygnet runt kommer LANeye också hindra intrång i ditt nätverk.


Läs mer om hur man använder LANeye hemma under LÖSNINGAR FÖR HEMNÄTVERKLANeye på företaget

På företag finns det ofta en policy som reglerar vad anställda för och inte får göra på företagets nätverk och med företagets Internetförbindelse. Om ditt företag inte tillåter anställda att ta med och använda sina privata hemdatorer på företagets nätverk kan det vara svårt att upptäcka om någon avsiktligt bryter mot denna regel, särskilt om nätverketet är stort.

Vid sidan av hot från insidan är företagsnät mer intressanta för utomstående att attackera och skydd mot detta är nödvändigt.

De vanligaste nätverksintrången i ett företagsnätverk är:

  • Anställda tar med sina hemdatorer och ansluter dom till företagsnätverket. Då säkerheten och skydden i hemnätverk oftast är betydligt lägre än på företagsnätet kan dessa datorer vara infekterade med virus och Trojaner som nu har full access till företagsnätverket.
  • Anställda tar med sin trådlösa hemrouter och ansluter den till företagets nätverk. Detta kan vara det värsta som kan ske eftersom denna utrustning är definitift inte uppsatt för att möta säkerhetskraven på företaget och då utsätter nätverket för risken att en utomstående ansluter till företagsnätet.
  • På företagshotel där flera företag delar samma byggnad kan datorer från grannföretaget av misstag ansluta sig till ditt nätverk om trådlösa nät används.
  • Inbrott nattetid eller genom "social engineering" tar någon sig in och ansluter en trådlös router till företagets nätverk och kan sedan komma åt ditt nätverk sittandes i en bil utanför företaget. En utomstående som ansluter till nätverket kan snappa upp och läsa all möjlig information. Industrispionage är betydligt vanligare än du tror.

Lösningar för företagsnät

- Kryptera alltid trådlösa nätverk och byt krypteringsnycklar regelbundet.

- Gör företagspolicyn känd och förstådd av dina anställda. Förklara för de anställda varför policyn är viktig och vad som kan hända företaget om säkerheten i nätverket äventyras.

- Undersök loggar på servrarna för att upptäcka ovanligheter.

- Använd LANeye för att detektera och hindra oönskade enheter på ditt nätverk innan de hinner orsaka problem eller skada företaget.


Läs mer om hur man använder LANeye på företaget under LÖSNINGAR FÖR FÖRETAGAndra webbplatser

Var tredje ung snyltar på grannens nätverk

En av tio har någon gång kopplat upp sig på andras oskyddade trådlösa nät, enligt en ny undersökning. Bland unga är siffran ännu högre...
/IDG

Intrångsdetektering i nätverk

Testa gratis

Pris: 387:- SEK

Testa gratis

Pris: 864:- SEK

Registrera dig och håll dig informerad

Registrera dig och få LANeye nyheter med epost. För att registrera dig, ladda ner och installera LANeye. I programmet väljer du att registrera dig i registreringsdialogen.


TIPSA EN VÄN OM LANeye

Vad användare säger om LANeye

LANeye har under vintern-våren fungerat utmärkt. Faktisk för bra! Det stör inte alls datorn som det körs på varför det efter ett tag är lätt att glömma bort det. När vi sedan bråkat en stund med varför en ny dator inte vill ansluta till nätverket (ingen var i det rum där datorn som kör LANeye finns) kommer vi plötsligt ihåg att vi har LANeye. Det är gott betyg!
/Ronny


LÄS FLER ANVÄNDARKOMMENTARER

Testad av datortidningarLANeye har testats av flera datortidningar


Kommenterad som:

- Sinnrik!

- Imponerande!

- Enkel att använda!


Copyright © 2003-2019 ProPrat, Stockholm Sweden  |  www.proprat.se  |